Strona: Novel in theory and modeling of hydraulic fractures - seminarium prof. Aleksandra Linkova dotyczące modelowania szczelinowania hydraulicznego. / Zakład Modelowania Matematycznego

Novel in theory and modeling of hydraulic fractures - seminarium prof. Aleksandra Linkova dotyczące modelowania szczelinowania hydraulicznego.

2020-01-10

Rozpoczynający się rok kalendarzowy nastraja ku wszelkiego rodzaju bilansom i podsumowaniom. Odczyt prof. Aleksandra Linkova zatytułowany Novel in theory and modeling of hydraulic fractures wygłoszony 10 stycznia 2020 roku, dokładnie w dniu jego 80-tych urodzin, przedstawiał wyniki pracy naukowej związanej z modelowaniem szczelinowania hydraulicznego. Badania były prowadzone w ramach 3-letniego projektu: Rozwinięcie teorii, metod numerycznych i opracowanie programów komputerowych do modelowania szczelinowania hydraulicznego i towarzyszącej mu sejsmiczności w czasie rzeczywistym, realizowanego na Wydziale Matematyki i Fizyki Stosowanej,  którego kierownikiem był profesor Aleksandr Linkov.

Seminarium swoją liczną obecnością uświetnili m.in. goście z Gliwic, z Politechniki Śląskiej: prof. dr hab. inż. Piotr Fedeliński i dr hab. inż. Jacek Ptaszny prof. PŚ., pracownicy i emerytowani pracownicy Wydziału Matematyki i Fizyki Stosowanej oraz pracownicy innych wydziałów.

W drugiej części seminarium, ku zaskoczeniu jubilata, jego doktorantka – dr. Ewa Rejwer – zaprezentowała serię zdjęć ukazujących wydarzenia z ostatnich 10 lat współpracy z profesorem – seminaria, warsztaty i wyjazdy konferencyjne.

Przełom roku to nie tylko czas podsumowań ale również, a może przede wszystkim planowanie i wyznaczanie nowych celów. Przesłanie części kończącej prezentację profesora Aleksandra Linkova było jednoznaczne: dalsza wytrwała praca i nowe inspirujące wyzwania!

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję